jerko-spralja


 Odgovara:
Jerko Špralja, dr. med. vet.,
Pet centar, Ulica kralja Petra Svačića 61, Osijek 

P: Pasmina - epanjel breton. Starost - 6,5 god. Danas sam u lovu nakon 2 sata primjetio  da mi je pas naglo klonuo, zgrčio se i dobio grčeve u nogama. Po dolasku kući samo je uzimao vodu hranu je odbijao. Odmah nakon toga odveli smo ga do veterinarske stanice. Na pregledu veterinar je uočio dehidraciju te mu dao infuziju, poslušao mu je srce i pluća.  Dijagnoza je  bila da srce kuca jako slabo, a periferni dio gotovo nikako. Napravljen mu je test krvi kako bi vidili vrijednosti kreatinina kinaze - 110. Primio je još 2 injekcije ubrzo nakon toga je živnuo po dolasku kući normalno uzimamo hranu. Dijagnoza je blaži srčani udar, međutim ni sama veterinarka nije znala vrijednosti kreatinina kinaze pa me zanima da li se uistinu radi o srčanom udaru? Lp, Hrvoje

O: Kreatinin kinaza je enzim koji se nalazi u stanicama poprečno prugastih mišića (skeletnog i srčanog mišića) te je odgovoran za niz metaboličkih procesa u stanici.

Prisustvo toga enzima u koncentracijama većim od uobičajenih može nam ukazivati na oštećenja stanica kako skeletnog tako i srčanog mišića (kao marker infarkta miokarda).

Uobičajene vrijednosti se kod pasa kreću od 50-197 (u prosjeku 104). Velike tjelesne aktivnosti, srčani inzulti, prisustva srčanog crva (Dirofilaria Imitis) mogu utjecani na povećani nivo tog enzima u krvi. Kod Vašeg psa nisu povećane vrijednosti enzima, a pogotovo u tolikoj mjeri da bi se posumnjalo na infarkt miokarda, međutim svakako bi trebalo isključiti moguće uzroke patološkog stanja u kome s Vaš ljubimac našao, dodatnim specijalističkim pretragama (EKG, rentgenski ili ultrazvučni pregled srca) uz ponovljenu biokemijsku analizu krvi na dotični enzim, te moguće serološke pretrage na specifična antitjela Dirofilarije Imitis.

Izbjegavajte daljnje aktivnosti koje bi mogle umoriti Vašeg ljubimca, osim laganih šetnji. Po preporuci Vašeg veterinara možete koristiti hranu medicinskog karaktera za pse koji pate od srčanih problema (ukoliko nalazi dodatnih pretraga potvrde sumnju na srčani inzult ili druga patološka stanja vezana uz rad srca), kao i preventivne tretmane protiv kožnih nametnika i insekata (komarci) koji prenose larvalne oblike Dirofilarije. Ti preparati su Stronghold i Advocate (u obliku ampule čiji se sadržaj nanosi na kožu između lopatica psa), a izdaju se na veterinarski recept.

Budno pratite zdravstveno stanje Vašega ljubimca, obavljajte redovite kontrole krvi i specijalističke preglede sugerirane od veterinara, te pravovremeno reagirajte na eventualne simptome koji bi upućivali na nekakva patološka stanja (ubrzano disanje, slinjenje, suhi kašalj, umor bez nekakvog osobitog razloga, cijanotičnost vidljivih sluznica).

Nadam se da sam Vam ovim savjetom malo pomogao i želim Vam što brži oporavak Vašega ljubimca.

OZNAKE: